Nasz portal właśnie powstaje. :) Zapraszamy do współtworzenia i regularnego odwiedzania! Redakcja
A+ A A-

Oliwa, oliwa i jeszcze raz oliwa… czyli mały przewodnik po kuchni greckiej!

 

Zapewne wielu z nas słyszało o tym, że dieta śródziemnomorska jest najzdrowsza, sałatkę grecką z fetą znają absolutnie wszyscy, a każdy, kto był w Grecji, musiał chociaż raz spróbować słynnej zapiekanki – mousaka.

Jednakże ta bogata w warzywa kuchnia oferuje nam o wiele więcej i chcielibyśmy w tym miejscu rozszyfrować kilka egzotycznych nazw. A tym samym oczywiście zachęcić do ich skosztowania i samodzielnego przyrządzenia!

 

Zacznijmy od…

Choriatiki (χωριάτικη) – czyli wszędzie popularna sałatka grecka. Dostaniemy ją w każdej restauracji. Jednakże w przeciwieństwie do znanej nam polskiej wersji, w której w roli głównej występuje sałata, składnikami, które w niej zobaczymy, będą: pomidor, ogórek, zielona papryka, oliwki (zazwyczaj czarne), cebula i jeden spory kawałek sera feta. Posypana będzie oregano i skąpana w oliwie. Czasami dostaniemy oliwę w buteleczce obok, abyśmy sami mogli ją polać.

Aby zamówić sałatkę grecką, mówimy:

Μία χωριάτικη παρακαλώ

(mia choriatiki parakalo)

 

Tzatziki (τζατζίκι) – najsłynniejszy sos, w Grecji traktowany jak sałatka. Wykonany z gęstego greckiego jogurtu, czosnku (ten element jest absolutnie konieczny!) startego na tarce ogórka – często ze skórką, i koperku. Całość doprawiona oliwą i solą. Najlepiej smakuje z chlebem lub pitą. 

Aby zamówić tzatziki, mówimy: 

Ένα τζατζίκι παρακαλώ

(ena tzatziki parakalo)

 

Fawa (φάβα) – jedna z moich ulubionych przystawek. Wykonana z pewnego rodzaju bobu (jego nazwa to właśnie fawa), którego najbardziej znane plantacje są na wyspie Santorini. Ziarna fawy są gotowane, następnie miksowane i podawane w formie pasty z oliwą, wyciśniętym sokiem z cytryny, surową pokrojoną cebulką, a dodatkowo udekorowane oliwką. W swojej postaci przypomina humus.

Aby zamówić fawę, mówimy:

Μία φάβα παρακαλώ

(mia fawa parakalo)

 

 

Dakos (ντάκος) zwane też Koukouwagia (κουκουβάγια) –  przystawka rodem z Krety

Przydządzana z suszonego na słońcu chleba paksimadi (παξιμάδι), startego pomidora i pokrojonej cebulki. Całość posypana oregano, polana oliwą i przyozdobiona czarną oliwką. Orzeźwiająca w smaku, idealnie nadaje się  na upalne letnie dni.

Aby zamówić dakos, mówimy:

Έναν ντάκο παρακαλώ

(Enan dako parakalo)

 

Melitzanosalata (μελιτζανοσαλάτα) – przystawka wykonana z bakłażanów. Popularna szczególnie w Grecji Północnej. Bakłażan pieczony jest na ruszcie, następnie przekrajany, doprawiany czosnkiem i oliwą. Oryginalnie podawany w takiej właśnie postaci.

Aby zamówić melitzanosalatę, mówimy:

Μία μελιτζανοσαλάτα παρακαλώ

(Mia melitzanosalata parakalo)

 

Kinga Kopańska

 

Sklep

Odkryj Grecję

Booking.com

Sign In or Create Account

Do zobaczenia ponownie! :)